Andre turforslag


Turen går til Gråhø, 1779 m.o.h.

Vi kjører langs Vinstervatn forbi Haugseter. Det er en god, jevn stigning oppover langs Liabekken, men vi tar noen stopp for å snu oss og nyte den vakre utsikten over vannet og de idylliske små setergrendene. Etter hvert når vi ”kammen” og vi rusler rolig innover Steinflye, forbi Liatjednet , før vi begynner oppstigningen til selve toppen. På veien passerer vi også et system av fangstgraver som vitner om tidligere tiders liv i fjellet. På toppen venter det oss et praktfullt rundskue mot Jotunheimen i nord, Huldreheimen i sør og helt over mot Rondane i øst. Vi går over Kvednhø og Mælmkøllen på nedturen.

Tid: 5 timer

Her er det ingen topp som skal bestiges

Leirungsdalen er nevnt som ”Jotunheimens vakreste dal”. Vi starter ved Heimdalsmunen og går over Raudhamrane før vi fortsetter inn i selve Leirungsdalen. På veien må et par bekker krysses- og nedbørsmengdene den siste tiden er med på å bestemme spenningsnivået. På veien innover dalen passerer vi ”Tyskerplassen”- en leirplass for tyskerne under siste verdenskrig. Målet for turen er Leirungsbreen innerst i dalen. Leirungsdalen er omkranset av 16 topper på over 2000 meter. En flott tur i vill natur.

Tid: 5-6 timer

Bygdin – Synshorn – Fagerdalshø

Vi kjører opp til Bygdin og tar en tur oppom Synshorn og Fagerdalshø for å få opp appetitten. Vi starter friskt oppover bakkene mot Fagerdalen, og noen svettedråper må man regne med å ofre på turen opp. Vi svinger så opp mot toppen av Synshorn hvor vi får et flott rundskue mot Store Nuten, Gråhø- som vi allerede kjenner, Vinstervatnet med stølen vår på Lykkjestølane. Vi ser Bitihorn og Skyrifjell fra baksida og innover langs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind og de andre flotte toppene i området. Vi følger så Fagerdalshø et stykke før vi går ned mot Øystre Fagerdalstjednet, deretter ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet, for så å vandre friskt og freidig ned mot stølen hvor rømmegrøt og spekemat venter. Ettermiddagen er fri til shopping på Beitostølen- eller en fjelltur på egenhånd for de aller sprekeste.

Tid: 4 timer

Besseggen

Dette er den mest kjente fjellturen i Norge. Mange har sikkert gått den før, men en flott tur kan gjerne gås flere ganger. Det er en ny opplevelse hver gang. Vi starter med en tidlig frokost for å komme først til båten som tar oss over Gjende. På veien innover ser vi bl.a.”Jo-stigen”- stigen opp til selve eggen som legendariske Jo Gjende brukte når han skulle jakte. Det er en oppstigning for de avanserte. Vi tar en litt lettere vei, men på turen opp bakkene fra Memurubu er det ikke sikkert at det føles slik. Vel oppe på kammen er det litt opp – litt ned, men alltid fantastisk utsikt. Etter en velfortjent lunsj på ”Bandet” mellom Bessvann og Gjende står selve manndomsprøven for tur – Besseggen. Her har mange snudd, mange har grått seg opp, mange har kravlet seg panisk opp og sagt : ”Aldri mer”. Og mange har gått helt greit opp og sagt: ”Dette var da ikke noe – jeg har hørt at dette skulle være så fælt”.

Det er vel knapt noe sted man treffer seg selv så til de grader som akkurat her. Men det er da vi er med for å støtte litt hvis det skulle trenges. Og en ting er sikkert – felles for alle er gleden og rusen over å ha kommet opp, og over det fantastiske skuet med det blå Bessvann og det grønne Gjende, med fjelltoppene og breene innover i Jotunheimen. Turen går så videre over Veslefjell før vi utfordrer knærne ned igjen til Gjendesheim.

Tid: 6-7 timer

Tur til Bukkehamaren, 1910 moh.

Vi kjører til utsiktsplassen ved Vargbakkane og går mot Knutshø, før vi svinger av og går brua over Leirungsåa. Så begynner stigningen opp langs bekken fra Bukkehamartjednet før den krysses og vi følger kammen opp mot Bukkehamaren. Det tar ca 3,5 timer opp og en høydeforskjell på ca 900 m. På toppen venter en flott utsikt mot Kvassryggen, Høgdebrotet og ikke minst ned mot det grønne Gjende, Besseggen og Knutshø.

Tid: 7-8 timer

Rasletind, 2105 moh.

Vi starter ved Valdresflya Vandrerhjem, går innover Valdresflya før stigningen begynner oppover mot Raslet, innover Steindalen og så litt ”klyving” opp mot Rasletind, den lettest tilgjengelige 2000-meterstoppen.

Tid: 7-8 timer

Bitihorn, 1607 moh.

Turen opp på Bitihorn er en litt roligere tur. Vi går opp på Bitihorn, men denne gangen tar vi ”tyskerstigen” som går opp på østsida av Bitihorn, følger ei flott hylle rundt fjellet og så opp mot toppen med den flotte utikten utover hele Valdres i sør og mot Bygdin og Jotunheimen i den andre retningen.

Tid: 3-4 timer

Tjørnholstind, 2330 moh.

Vi går over Raudhamrane og ned til Leirungsåa som må vades før oppstigningen mot Tjørnholstind starter. 1200 høydemeter må gjøres unna før toppen nås. En praktfull tur med svette og slit, men med belønning i form av en utrolig utsikt.

Tid: ca. 10 timer

Denne gangen har vi funnet en ny tur i et område godt utenfor allfarvei

Vi går opp på Sendebøtthødnet. Vi kjører mot Slettefjellvegen, men ved Fleinsenden tar vi av mot Olø. Vi kjører til Åtjednstølen og setter bilen der. Vi starter rolig og følger den gamle anleggsveien oppover mot Sendebøtten før vi skjærer av og bestiger først Vesle Sendebøtthødnet før vi tar det store. Når vi har kommet over kammen vil vi hele tiden ha en storslått utsikt mot tinderekka i Jotunheimen med Torfinnstindane som de nærmeste. Lunsjen spiser vi på toppen av hornet og nyter mat og utsikt. Vi følger hele kammen og går så tilbake gjennom Sendebøtten, langs Sendebøttvatna til vi kommer til demningen og går så ned fossejuvet tilbake til Åtjednstølen.

Tid: 5 timer

Knutshø

Knutshø er en fjellrygg som ligger mellom Gjende og Leirungen. Vi kjører over Valdresflya og setter bilen ved Vargbakkan. Det blir et lite stykke å gå før vi kommer fram til selve ryggen. Oppstigningen er litt bratt og utsatt, men utsikten ned til begge Leirungsvatnene er vel verdt strevet. ”Stupet” opp til hovedtoppen, 1517 meter over havet, kan virke fryktinngytende på avstand, men løser seg fint opp. Mange mener dette er en finere og mer variert tur enn Besseggen. Det sies også at det var Knutshø Henrik Ibsen hadde i tankene da han skrev bukkerittet i Peer Gynt.

Tid: 5-6 timer

Bygdin – Fagerdalen – Kongsliknuppen

Vi starter ved Bygdin som vanlig og går opp mot Fagerdalen, men i stedet for Synshorn klatrer vi opp på Kongsliknuppen. Det er bratt opp, så noe svette må man regne med, men utsikten innover Bygdin er belønningen. Vi fortsetter i samme retningen vestover og går rett mot den flotte utsikten før vi kommer ned til Bygdisheim – det gamle nedlagte hotellet med verdens flotteste beliggenhet. Vi følger veien tilbake til bilen og kjører så 5 minutter til stølen og rømmegrøten som venter.

Tid: 3 timer

Mugnetind

Dette er en kjær tur, både fordi selve turen er fantastisk flott, men også fordi den er en fin tur å starte med.

Vi kjører bil til Mugnestølen hvor vi begynner en forsiktig stigning oppover langs elva Mugna – idyllisk og ikke minst en passe stigning for at vi skal kunne finne ut om formen til den enkelte. Ved Mugnebøtt-tjednet tar vi en liten rast før vi går løs på den noe mer krevende stigningen mot toppen – litt småklyving er det også, for å gjøre turen spennende. Når vi kommer opp på den relativt flate toppen åpner det seg et panorama som kan ta pusten fra noen og enhver – verdt hver eneste svettedråpe som ligger igjen nede i bakkene. Vi ser innover i Jotunheimen mot Trofinnstind og Svartdalen, vestover mot Falketind, Uranostind og Hurrungane – og ut over hele Valdres så langft øyet kan se. På veien ned tar vi en annen rute slik at vi får en runde ut av turen. Kaldt fotbad i Mugna er obligatorisk når vi kommer ned til bilen.

Tid: 4-5 timer

Skyrifjellet rundt

Vi starter etter frokost og kjører bil opp til Båtskaret ved foten av Bitihorn. Vi går på fremsiden og får opp blodomløpet med en gang. Ikke så langt fra toppen skjærer vi ut til venstre, og går på en hylle i fjellet ned mot Velumskaret, hvor vi kan titte på noen gamle fangstgraver for jerv. Så klyver vi oppover igjen, og følger kammen av Skyrifjellet helt rundt. Vi har en praktfull utsikt hele veien, først utover hele Valdresdalføret, så mot Slettefjell, Fleinsenden, Mugnetind, Oløvatn og etter hvert Bygdin med Torfinnstind og de andre fjelltoppene imot Jotunheimen.

På turen tilbake går vi ned mot Raufjorden og kommer innpå løypa fra Yksndalsbu, og tilbake til ”Sameleiren” ved foten av Bitihorn.

Tid: 6 timer


Tilbake