Området


Grønolen – på terskelen til Jotunheimen

I dette fjellområdet ligger Norges 26 høyeste fjelltopper. I nærheten til Grønolen finner du naturperlene Besseggen, Gjende og Bygdin. Om våren, sommeren og høsten er det tid for fotturer, juvvandring, rafting og fjellklatring blant de høye topper i Peer Gynts rike. Du skuer utover fjellvannet Øyangen og opplever noe av Valdres sitt trollske og praktfulle fjellandskap. Om vinteren spenner du bare på skiene og begir deg ut i det snøkledte fjellandskapet.

Det er mange muligheter for deg som gjerne vil besøke oss.

Turterrenget

Med Besseggen, Gjende og Bygdin befinner du deg i Norges høyeste fjellområde – også rent kulturelt sett – Peer Gynt vandret rundt han her også. Du er godt tatt vare på når du blir med Tor Erik Grønolen på fottur i fjellene. Enten du går mot Mugnetind med det obligatoriske fotbad i Mugna elva før du kommer frem til bilen. Eller du går opp mot Knutshøi og ser ned på Besseggen. Det sies også at det var Knutshøi Henrik Ibsen hadde i tankene da han skrev om bukkerittet i Peer Gynt. Turene på Synshorn, Fagerdalshø og Rasletind er andre alternativer for fjellturer. Ekstra fjellvante vil søke til Kalvehøgdmassivet, Torfinnstind og Store Knutsholstind. Det er her turer med dagsetapper på 10-12 timer. Disse turene krever at du er godt trent.

Når det gjelder løypenettet på vinterstid står hele skitilbudet på Beitostølen til din disposisjon.

Lader opp på toppene

Det er artig å se hvordan folk kvikner til etter å ha besteget fjelltopp etter fjelltopp, sier Tor Erik og Øyvind Grønolen. Om dagen tar brødrene Grønolen med seg gjestene sine til Valdres vakreste naturperler, og om kvelden får besøkende slappet av med en bedre middag og et glass vin.

Når gjestene drar herfra føler de seg friske og uthvilte. – Men det betyr ikke at de har ligget på latsiden, sier Tor Erik, og speider opp mot toppene som ruver over Beitostølen. Han og broren Øyvind guider gjestene på turer i fjellheimen og kurerer tretthet og utbrenthet ved å føre dem over sildrende bekker, gjennom tett lyng og opp bratte fjellstier.

Piknik med rømmegrøt

Brødrene Grønolen legger opp til to ulike turprogrammer over seks dager med besøk til forskjellige høytliggende perler, og de tilbyr også tredagers-opphold med turer. – Det er ikke nødvendig å gå i kø over Besseggen. Vi arrangerer turer for dem som ikke har lyst til å gå i flokk i «discoløypa» i fjellet, men samtidig ønsker å føle seg trygge når de går utenfor merkede løyper. Vi tar med gjestene våre et godt stykke utenfor allfarvei, men jeg kan forsikre dem om at det ikke akkurat blir noen piknik med døden, smiler Tor Erik. Men piknik blir det i fjellheimen, selv om fotturene er fri for halsbrekkende manøvre. Fjellturistene får god tid til å ta hvilepauser og nyte naturen og utsikten. Ved Vinstervatnet har Grønolen Fjellgard også en støl der gjestene får smake tradisjonelle lekkerbiskener som rømmegrøt og spekemat.

Dusjer i fossen

Populære Besseggen står selvsagt på listen over luftige turistattraksjoner, men de to fjellførerne Grønolen tar også med gjestene opp i høyden til mer folketomme fjell som Mugnetinden, Knutshø og 2105 meter høye Rasletind på toppen av Jotunheimen. Fjellgardens besøkende kan bli med til Synshorn og Fagerdalshøi ved den idylliske sjøen Bygdin. De får utforske Bitihorn og gå langtur til Gråhø nord for Vinstervatnet. – Det er også muligheter for andre aktiviteter mellom vandringene. Man kan dra på båtturer på Bygdin, fiske i Raudøla, rafte i Sjoa og mange gjester har fått en dusj under fossen i Kalvedalen. Når folk først får smaken på fjellivet, vil de gjerne ha mer, sier Øyvind.

Tur for alle

Brødrene Grønolen er opptatt av at fjellturene skal passe for alle typer mennesker – både barnefamilier, forretningsmenn og pensjonister. – Du behøver ikke være topptrent for å ta deg fram i fjellet. Turene passer for alle med vanlig god kondisjon, men det skal jo bli litt fart i blodomløpet. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra barnefamilier. – Det er viktig at barn får kommet seg opp i fjellet og lære seg å sette pris på naturen, mener Tor Erik. Øyvind legger til at grupper som ivrer for et skreddersydd opplegg, bare kan si ifra. – Vi ordner det meste, lover han.


Tilbake